dimecres, 19 de febrer del 2014

Resum de la xerrada de Som Energia


Moment de la xerrada
Com ja sabeu, el passat 6 de Febrer Som Energia va fer una xerrada al nostre local amb objecte de donar-se a conèixer, explicar els seus serveis i apropar d’una manera senzilla la complexitat del mercat elèctric al consumidor de a peu.

Hem valorat molt positivament la xerrada i us detallem uns punts interessants:





1. Mercat oligopoli
El sistema de producció elèctrica espanyol es troba immers en una realitat oligopòlica copada per 5 o 6 (Iberdrola, Endesa, Gas Natural...). La “recent” liberalització del mercat elèctric ha dividit el mercat elèctric en 3 grans blocs (Producció / Distribució / Comercialització) i les grans elèctriques estan presents (amagades amb altres noms) en tots 3 processos, de manera que això els hi permet pactar preus i comprar el producte que ells mateixos produeixen, el que es tradueix un cop més una falsa lliure competència, pròpia del capitalisme imperant.


2. Governs de traïdors


Els governs regents en l’última dècada, lluny de lluitar per un mercat més just, no només perpetuen la situació sinó que apliquen les pujades “imposades” i, a més, ho fan de manera perniciosa, incrementant la part fixe (terme de potència) i deixant pràcticament igual la part variable (terme d’energia), que és la directament associada al consum d’electricitat.

D’aquesta manera es desincentiva l’estalvi energètic donat que, per molt que estalviem, no podrem mai disminuir el terme fixe. A banda, aquest mètode d’increment de tarifa fa que els grans consumidors (industries) siguin els menys afectats i que tot l’increment l’assumeixi la ciutadania, que és on es concentren el major nombre de contractes elèctrics.

No contents amb això, el govern ha suprimit les primes a les energies renovables, el que ha frenat en sec la seva implantació. A més, amb objecte de frenar també les renovables rentables (com l’eòlica), i de dificultar la instal·lació de panells solars fotovoltaics en els habitatges (generació distribuïda), s’ha endurit la normativa que regula les exigències tècniques i jurídiques per a que un ciutadà normal es converteixi en un petit generador d’energia.

3. Alternativa Som Energia

Som energia és una cooperativa creada per intentar lluitar contra aquesta situació. Es troben en l’últim pas de la cadena elèctrica (comercialització), proposant una alternativa per no enriquir i afavorir amb els nostres diners aquest oligopoli elèctric. Treballen per informar i formar al ciutadà sobre el funcionament de allò que ens fan pensar que és tan complicat, com és el mercat elèctric.

Un fet diferencial d’aquesta comercialitzadora és que es compromet a comprar només energia renovable, i per tant es converteix en un altaveu “renovable” dintre del ventall de les elèctriques, que trasllada la voluntat ciutadana d’un canvi de model energètic.

Des de Som Energia aconsellen sobre com reduir la factura elèctrica, a través de la reducció de potència contractada (terme fix). A més, lluiten per fer la legislació més favorable a les renovables i a petits productors i en el moment que s’aconsegueixi, tornaran a fer inversions en instal·lacions d’energia renovable.

A la xerrada, el grup local de Terrassa de Som Energia va portar un petit “Enregistrador Elèctric” de mostra, que instal·lant-se en casa una setmana permet veure si tenim un excés de contractació de potència i si per tant podem fer una reducció d’aquesta, amb el conseqüent estalvi econòmic..

En principi, el preu de la factura a aquell ciutadà que es canviï a Som Energia serà el mateix o lleugerament inferior (ja que la reducció de potència comporta estalvi econòmic amb qualsevol comercialitzadora). No obstant, la possibilitat de comprar l’electricitat a una cooperativa de valors sostenibles aporta molt més valor afegit, coincident amb la filosofia de consum ecològic i sostenible propi de Kopikua.

Si voleu més informació: www.somenergia.coop


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada